Momentum (creëren) voor doctores

Mooi woord, momentum. Vandaag werd het woord nog eens in de mond genomen door een niet nader te noemen CvB-lid tijdens de mid-term review van ‘mijn’ Centre for Education and Learning (CEL). Waarom we nog geen lange termijn strategie hebben, bij het CEL? Zijn we aan het wachten op momentum? Het klinkt een beetje alsof je aan het wachten bent op het voorjaar want dan kunnen de grindtegels gereinigd worden en de tuinset naar buiten.

Iets wat mij altijd heel erg helpt in het leven is om alles in twee kampen te verdelen. Mensen die wel en mensen die niet boter op hun broodje pindakaas smeren. Mensen die wel of niet van Ajax houden. Mensen die wel boter met pindakaas combineren, van Ajax houden en in Rotterdam wonen – en de rest. Zo is dat ook met momentum: je hebt mensen die momentum willen creëren en je hebt mensen die op momentum wachten.

Een belangrijk gegeven bij momentum is afhankelijkheid. Als je momentum wilt creëren, ben je afhankelijk van de belangrijkste stakeholders om mee te gaan in jouw verhaal/belang/idee/vul zelf aan. Win je de stakeholders niet – desnoods  één voor één – dan ben je nergens. Behoor je tot de tweede categorie (op momentum wachten), is je invloed gering. Dan moet je maar zien waar de eerste categorie mensen mee komt en dan heb je twee keuzen: het (ieniemienie) momentum ondersteunen of het momentum frustreren. Frustreren van het momentum kan alleen in een vroeg stadium want anders is het momentum al een realiteit geworden en daar moet je een nieuwe realiteit met voorafgaand nieuw momentum tegenover zetten om ‘het’ ongedaan te maken. Volg je me nog?

Er is een reden waarom ik dit exposé rond momentum heb geschreven. Ik vermoed dat personen met invloed op de regering hebben gevonden dat al die promovendi die uiteindelijk niet wetenschapper (willen/kunnen/mogen) worden, voorbereid moeten worden op het leven buiten de academie. Die voorbereiding gebeurt bij Leiden, Delft en Erasmus door trainingen in zogenaamde transferable skills: presenteren, (inter)persoonlijke effectiviteit, creatief schrijven, dat werk.

Die eerdergenoemde personen met invloed hebben de regering zo ver gekregen om in hun Wetenschapsvisie  2025 een promotieakkoord op te nemen waarin staat dat we er allemaal naar moeten streven om meer gepromoveerden in het bedrijfsleven te krijgen. Dan is er momentum!

Dus ‘we’ zetten ons beste beentje voor: de universiteiten bieden trainingen aan, het CBS doet een onderzoek, het Rathenau Instituut ook. Oh oh oh, wat gaat het slecht en wat zijn we ontevreden. Daar moeten ‘we’ wat aan doen.

En daarom (hier komt de clou) onderzoeken de 11 LDE trainees op dit moment hoe Leiden, Delft en Erasmus de employability kunnen vergroten van hun promovendi die niet de academische wereld in gaan.

Zo ver kan momentum dus reiken. Dus denk goed na voor je wat momentum voor een nieuw koffieapparaat op de afdeling aan het creëren bent. Of het steunt.  Want voor je het weet wordt er een onderzoek ingesteld naar koffieapparaten door een groep hi-po’s.

Volgende week een blog over wat ons onderzoek daadwerkelijk inhoud.

Ps. In totaal heb ik 19 keer het woord momentum gebruikt hihi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s