Zeven redenen om te solliciteren voor het LDE traineeship

LDE2Uit een vacaturetekst wordt zelden duidelijk waarom een functie helemaal geweldig is. Meestal is een vacaturetekst een gortdroge opsomming van de taken die je gaat uitvoeren en de kwalificaties en competenties die je moet bezitten om in aanmerking te komen voor de job. Vacatureteksten zijn vaak ook te kort om eer te doen aan de veelzijdigheid van een organisatie of functie. Ik ga een poging doen om daar een klein beetje verandering in aan te brengen voor de vacature(s) voor de nieuwe lichting Leiden-Delft-Erasmus (LDE) trainees. Niet dat de vacaturetekst niet goed is opgesteld, maar een vacature biedt gewoon te weinig ruimte voor een (langer) verhaal. Daarom volgen hieronder zeven redenen om te solliciteren voor het LDE traineeship.

1. Een inspirerende internationale omgeving
Op universiteiten gebeuren gave innoverende dingen, zowel op het gebied van onderzoek als onderwijs. Als student zie je daar waarschijnlijk nog geen 0,01% van. De meest intelligente en gemotiveerde mensen vanuit de hele wereld komen naar universiteiten om baanbrekend onderzoek te doen. Het motto van de TU Delft luidt dan ook ‘Challenge the future’. Wist je dat er meer dan 22.000 universiteiten in de wereld zijn? En volgens allerlei belangrijke rankings, zoals die van de Times en QS, behoren zowel de Universiteit Leiden, de TU Delft als de Erasmus Universiteit Rotterdam tot de top 100 van beste universiteiten van de wereld. En jij krijgt als trainee de mogelijkheid om voor deze universiteiten te werken!

2. Veel vrijheid
Het motto van de Universiteit Leiden is niet voor niets ‘Libertatis Praesidium’; bolwerk van de vrijheid. Dit gaat natuurlijk vooral om wetenschappelijke vrijheid, maar ook als trainee binnen de ‘ondersteunende diensten’ geniet je veel bewegingsruimte. Je zult geen leidinggevende vinden die je precies gaat vertellen wat je moet doen en hoe je dat moet doen. De autoritaire managers overleven het namelijk niet in de universiteit, waar vrijheid en autonomie hoog in het vaandel staan. Een ideale omgeving om je als trainee te ontwikkelen.

3. De voordelen van groot, maar toch ook klein
Universiteiten zijn grote organisaties: Leiden heeft ruim 4000 medewerkers, Delft rond de 4400 en Rotterdam meer dan 2800. Dat betekent automatisch dat er veel te doen is en er veel mogelijkheden zijn voor boeiende opdrachten. De verantwoordelijkheden liggen echter ondanks – of dankzij – de grootte -van de universiteiten heel ‘laag in de organisatie’, namelijk bij de faculteiten of nog lager bij de instituten, secties of vakgroepen (het heet overal net even anders). Je staat er bovendien nooit alleen voor, je hebt altijd collega’s die je op weg kunnen helpen.

4. Opleiding naast je werk
Als trainee krijg je naast je werk gemiddeld een halve dag per week een brede opleiding gericht op persoonlijke ontwikkeling. En dat krijg je lang niet in elke startersfunctie. Zo hebben wij de afgelopen 15 maanden uiteenlopende workshops en trainingen gehad in bijvoorbeeld persoonlijke effectiviteit, projectmanagement, finance en beleidsteksten schrijven. Daarnaast komen we als trainees geregeld bij elkaar om intervisie bijeenkomsten te houden.

5. Collega trainees
Naast je directe collega’s op de werkvloer begin je met 12 andere trainees aan het avontuur dat LDE traineeship heet. Samen volg je het opleidingsprogramma en kom je bij elkaar voor intervisie. De ervaring leert dat je als jonge medewerkers tegen vergelijkbare problemen aanloopt. Als je er op je werk (of privé) niet helemaal uitkomt heb je altijd je collega-trainees nog. Daarnaast komen wij ook geregeld informeel samen om een borreltje of colaatje te drinken!

6. Niet alleen praten en schrijven, maar dingen gedaan krijgen
Ja, universiteiten zijn (grote) overheidsorganisaties en dus is er sprake van een zekere mate van bureaucratie. Maar toch is het niet vergelijkbaar met een ministerie, provincie of gemeente (ik kan het weten). En ook bij grote bedrijven als Shell, Philips of Unilever en banken en verzekeraars moet je een hele molen door om iets gedaan te krijgen (zo heb ik van vrienden en kennissen gehoord). Binnen universiteiten zijn de lijntjes echter betrekkelijk kort. Zo hebben wij als trainees inmiddels geluncht, gedineerd en/of gedebatteerd met de rectoren van de drie universiteiten en binnen mijn faculteit maak ik geregeld een praatje op de gang met de decaan. Mijn ervaring is dat er binnen universiteiten een doe-mentaliteit heerst en dat veel mogelijk is. Bij de TU Delft, waar veel technische snufjes worden gebouwd, noemen ze het in de wandelgangen ook wel de fietsenmakersmentaliteit. En het motto van de Erasmus is niet voor niets ‘Make it happen’!

7. Een redelijk goed startsalaris
Het mag nooit de belangrijkste motivatie zijn – daarom staat hij ook onderaan – maar voor een startersfunctie verdien je prima. Tenzij je Tandheelkunde, Farmacie of Fiscaal recht hebt gestudeerd verdien je met € 2.476 bruto p/m in het eerste jaar en € 2.593 bruto p/m in het tweede jaar een goed startsalaris. Daarnaast ontvang je ook nog vakantiegeld en een dertiende maand. Lees ook de blog van collega-trainee Jasper over de riante secundaire arbeidsvoorwaarden!

Genoeg redenen om te solliciteren dus!

Solliciteren kan via:

Universiteit Leiden
TU Delft
Erasmus Universiteit Rotterdam:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s