Keuzestress

Loesje-over-kiezen

Het is iets wat met name de jongeren van tegenwoordig enorm bezighoudt: het maken van keuzes. De jongeren van nu worden vanaf hun kind zijn al geleerd en ook verplicht om bepaalde keuzes te maken in het leven. Dit kan variëren van hele kleine keuzes (welk broodbeleg zal ik vandaag op mijn brood doen?) tot hele ingrijpende (welke middelbare school kies ik, welk profiel, welke studie, welke baan?).

In de huidige maatschappij is het maken van keuzes een onvermijdelijk deel geworden van het dagelijks leven. Uiteraard is de mogelijkheid om keuzes te mogen maken een groot goed. Immers er zijn genoeg mensen op de wereld die niet in staat zijn om hun eigen keuzes te maken. Wij zouden dan ook moeten waarderen dat wij zoveel keuzes mogen maken. Helaas zit hier ook meteen een wezenlijk probleem voor de huidige maatschappij en specifiek de huidige generatie twintigers: keuzestress. Door de overvloed aan keuzemogelijkheden en de beperkte “middelen” voor de keuzes is het tegenwoordig een hele opgave om een keuze te maken. Om nog maar te zwijgen over de vraag of dit de juiste keuze is/was.

Ook ik, als twintiger, heb te maken met de vele keuzemogelijkheden die het dagelijks leven kan bieden. Daarmee heb ook ik last van een latente vorm van keuzestress. Dagelijks moet ik voor mij ‘dagbepalende’ keuzes maken: rijd ik in de ochtend via de a13 of toch via de a4 naar mijn werk, waar parkeer ik mijn auto, welke lift pak ik, wat eet ik tijdens de pauze, loop ik langs een collega of handel ik iets via de mail af, en ga zo maar door.

Momenteel zit ik in een fase waarin ik een voor mij hele belangrijke keuze moet gaan maken. Mijn tweede periode binnen het traineeship loopt binnenkort af. Vanaf 1 mei zal mijn derde plek gaan beginnen. Dit betekent natuurlijk dat ik een keuze moet gaan maken voor een bepaalde plek. Het lastige is, is dat er op een universiteit ontelbare mogelijkheden en dus evenzoveel keuzes zijn te maken. Daarnaast speelt de vraag mee, wil ik mij verder specialiseren binnen het financiële domein of toch nog iets anders meepakken. Lastige keuze, lastig antwoord. Gelukkig heb ik genoeg mensen binnen en buiten de organisatie die met mij hierover meedenken. Dat is dan ook de tip vanuit mijn kant: keuzes hoef je niet alleen te maken!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s