Bruggetje

erasmusbrug-25-339306 (1)

Ik kijk regelmatig uit mijn raam. Voor mij als Amsterdammer op de 15e verdieping van een Rotterdams gebouw is het weer eens wat anders, die  on-Nederlandse skyline met dwars daar doorheen de Maas. Deze rivier scheidt twee delen van Rotterdam, op Italiaanse wijze: het rijke noorden van het arme zuiden. De twee delen worden verbonden door een aantal bruggen – waar de Erasmus-brug wat mij betreft het mooiste voorbeeld van is – maar zijn bijna twee verschillende steden als je kijkt naar de verschillen in inkomen, criminaliteit, werkloosheid en opleidingsniveau.

Aan de hand van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is men dan ook bezig de zuidelijke wijken een impuls te geven, om voortijdig schoolverlaten, werkloosheid en verloedering tegen te gaan. Dit doen ze met vele maatschappelijke partners, waaronder de EUR. Als beleidsadviseur onderzoek bij de Faculteit Sociale Wetenschappen zie ik regelmatig onderzoek voorbij komen dat met of voor de gemeente Rotterdam gedaan wordt. Sociologisch onderzoek naar de leefbaarheid van wijken, bestuurskundig onderzoek naar de bestuursstructuren en pedagogisch onderzoek naar de kwaliteit van de onderwijsprofessionals; op allerlei manieren denkt de EUR mee met de gemeente en het programmabureau.

Afgelopen vrijdag was ik aanwezig bij Jong op Zuid, de jongerentop waar jongeren uit Zuid een middag lang motivational speeches te horen kregen, workshops konden volgen en met werkgevers in contact gebracht werden. Onder andere burgemeester Aboutaleb en Jorgen Raymann vertelden jongeren dat ze het zelf moeten maken in het leven, maar dat als je hard werkt, iedereen iets kan bereiken. Ook als je uit Zuid komt

Aan het einde van de middag stak ik de Maas weer over naar de EUR om nog een stukje van de diesviering mee te pakken. Daar aangekomen was het verschil tussen Noord en Zuid zonneklaar: van het rumoerige, kolkende Luxor, gevuld met jongeren met petjes en capuchons, enthousiast reagerend tijdens de speech van Aboutaleb, naar aula gevuld met professoren in toga, in serene stilte luisterend naar een piccolo-solo gedurende het muzikaal intermezzo. Twee totaal verschillende werelden, maar beiden realiteit op de EUR. Met wetenschappers die proberen bij te dragen aan oplossingen voor problematiek als die in Rotterdam Zuid, maar ook juist met de mensen in Rotterdam Zuid die inspireren tot en bijdragen aan nieuw onderzoek.

Het maakt de EUR zelf tot een brug over de Maas. En soort tweede Erasmusbrug. Laten we hopen dat deze niet wiebelt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s