De paradox van het onderwijs

albert einstein

Kleuterjuffen en –meesters, basisschoolleraren, docenten op middelbare scholen – allemaal moeten ze kwalificaties halen om les te mogen geven. Dan zou je denken: je moet vast aan hele hoge eisen voldoen om aan een universiteit les te mogen geven.

Vreemd genoeg was dat lange tijd niet het geval. Ja, ons wetenschappelijk personeel moet gepromoveerd zijn. Maar een promotie is een opleiding tot onderzoeker, niet tot docent. Tot voor kort was het hebben van een didactische kwalificatie geen vereiste om les te geven aan universiteiten.

Daar is de laatste jaren wel verandering ingekomen. Sinds 2009 stelt de TU Delft verplicht dat al haar wetenschappelijk personeel een ‘basiskwalificatie onderwijs’ (BKO) haalt binnen drie jaar na haar aanstelling.

Nu, vijf jaar later, vragen we ons af of het eenmalig halen van een startkwalificatie op onderwijsgebied voldoende is om jarenlang te doceren. De vraag stellen is hem beantwoorden.

Wat komt er na de BKO? Ik hou me dagelijks bezig met deze vraag op mijn tweede traineeplek: het onderwijskundig centrum Focus van de TU Delft. De plek waar het wetenschappelijk personeel terecht kan met al haar leervragen op didactisch gebied en waar de BKO wordt gedoceerd. Samen met directeuren onderwijs, wetenschappelijk personeel en collega’s van HR, denken wij na over hoe we ‘continual development’ op onderwijsgebied kunnen vormgeven.

Benieuwd hoe wij de paradox van het onderwijs verder gaan aanpakken? Hou dan deze blog in de gaten!

Advertisements

One response to “De paradox van het onderwijs

  1. Pingback: Agenda van een trainee | University Trainees. In de wetenschap dat het kan.·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s