Snuffelen, kaders en aanschuifprojecten

IMG_20140108_105356Beloofd is beloofd. Het is alweer een tijd geleden dat ik erover schreef, maar de evaluatie van de interne stages zit er op. Tijd voor some inside information.

Recap: waarom een evaluatie?
Bevordering van interne mobiliteit is één van de speerpunten van het HRM-beleid van de universiteit Leiden voor de komende jaren. Om de interne mobiliteit te bevorderen, is een pilot gestart waarin de mogelijkheid voor niet-wetenschappelijk personeel werd geboden om voor een korte tijd te detacheren. Het kortdurend meelopen op een andere afdeling heeft zowel voordelen voor medewerker als de organisatie. Medewerkers kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met andere afdelingen en/of werkzaamheden en krijgen meer netwerkcontacten en afwisseling in het werk. Daarnaast ontstaat er meer inzicht en begrip voor de werkzaamheden van collega’s van de andere eenheid. Bovendien kan de medewerker de inlenende eenheid en bij terugkomst uitlenende eenheid een frisse blik bieden. Maar is het zo dat met het lopen van een interne stage bovengenoemde wordt bereikt? Aan mij de taak deze tool te evalueren.

De uitkomsten
Wat blijkt, interne stages zijn een prima tool om de interne mobiliteit te bevorderen. Interne stages leveren daadwerkelijk een bijdrage aan het verkrijgen van meer inzicht en begrip van de werkzaamheden van collega’s van andere eenheden. Ook blijkt uit mijn evaluatie dat medewerkers een breder netwerk opbouwen en een frisse blik krijgen door de interne stages. Prima dus. Niets meer aan doen! Toch?

Noordblog-Argibald-GentcoverUiteraard zijn de uitkomsten van de evaluatie iets genuanceerder dan dat. Met name de tegengestelde wensen die leidinggevenden en medewerkers hebben met een interne stage, zijn opvallend te noemen. Waar medewerkers de behoefte hebben aan een afgebakende klus, zien leidinggevenden de interne stages als een ultieme kans om overal op een afdeling rond te snuffelen. Bovendien werd regelmatig de balans tussen eigen werkzaamheden en stage werkzaamheden genoemd als een aandachtspunt. Om hier op in te spelen en om tegemoet te komen aan de verschillende wensen van medewerkers en leidinggevenden, heb ik geadviseerd om de interne mogelijkheden te splitsen in twee vormen: interne stages (korte periode, echt een kijkje in een andere keuken) en aanschuifprojecten (langere periode, afgebakende klus voor een aantal uur per week).

Daarnaast heb ik adviezen geformuleerd met betrekking tot de zichtbaarheid van en de communicatie over de interne stages.

Hoe nu verder?
Inmiddels hebben verschillende mensen binnen de organisatie de notitie bekeken en worden de adviezen positief ontvangen. Het voorstel is nu dan ook om de genoemde adviezen uit te werken. Dit uiteraard in afstemming met de verfijning van het huidige mobiliteitsbeleid. Hopelijk heb ik nog voldoende tijd om de adviezen in de praktijk te brengen, aangezien ik over twee maanden (!) alweer richting een nieuwe werkplek zal verhuizen. Over mobiliteit gesproken!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s