Afscheid van de chipknip

Per 1 januari 2015 verdwijnt de chipknip in Nederland. Dit systeem werd in 1996 geïntroduceerd als alternatief voor pinnen en binnen veel onderwijsinstellingen de gangbare betaalmethode.

Ik kan me de rijen bij lunch in mijn studententijd nog goed herinneren. Eerst voor het chipknip oplaadpunt en vervolgens bij de kassa. En dan kwam het ook nog wel eens voor dat de chip op de bankkaart vervaagde waardoor de chipknip het niet meer deed en je vervolgens bijna nergens meer kon betalen binnen de universiteit. Ik was geen fan van dit betaalsysteem.

Nu ik binnen de universiteit op de afdeling Finance werk, kan ik wel begrijpen waarom universiteiten de chipknip introduceerden. Contant geld brengt veel verwerkingskosten en risico’s met zich mee en pintransacties duren relatief lang. Nu het chipknip systeem niet langer wordt ondersteund moeten onderwijsinstellingen en hun leveranciers op zoek naar een alternatieve betaalmethode naast pinnen. Internationaal zijn er meerdere nieuwe betaaloplossingen ontwikkeld. Met name de opkomst van het kopen van producten en diensten via smartphones en tablets heeft grote invloed op het toekomstige betalingsverkeer.

Een nieuwe betaalmethode die onlangs zijn intrede heeft gedaan in de Nederlandse markt is ‘contactloos betalen’. De klant kan dan een betaalkaart met NFC chip (Near Field Communication) op ongeveer 2 cm van de betaalmachine houden en betalingen doen van onder de 25 euro zonder de pincode in te voeren. In landen als Polen en de UK wordt al veel betaald door middel van de NFC chip. De NFC chip wordt inmiddels ook ingebouwd in mobiele telefoons (android, windows, blackberry). Hierdoor kan binnenkort ook betaald worden door de mobiel tegen een betaalautomaten te houden.

Een andere interessante nieuwe ontwikkeling op betaal gebied is het gebruik van bluetooth low energy (BLE). Apple is bezig met de ontwikkeling van ibeacons, waarbij een ‘beacon’ in een winkel via bluetooth communiceert met de mobiel (kan al op ongeveer 50 meter afstand). De beacon kan promoties naar een app in de telefoon sturen. De beacon kan ook betalingen vanuit de mobiel accepteren, dus een klant hoeft niet meer in de rij te staan voor de kassa. In Rotterdam wordt hier al onder andere op het station mee geëxperimenteerd.
Daarnaast is het tegenwoordig ook mogelijk om met je vinger te betalen. Je vingerafdruk wordt dan omgezet in een code en gekoppeld aan je bankrekening. In Delft wordt er al gebruik gemaakt van vingeridentificatie bij een ingang van het sportcentrum.

Maar aan al deze betaalmethodes zijn ook risico’s verbonden. Het kan mensen beangstigen dat er vanaf afstand en zonder contact door een betaalautomaat of beacon geld van je bankpas of mobiel afgehaald kan worden. Critici van biometrisch betalen (met vingerafdruk) brengen naar voren dat deze persoonlijke gegevens ook beschikbaar worden voor (kwaadwillende)overheden. De TU Delft heeft het bijkomstige probleem dat er studenten rondlopen die mogelijk erg goed zijn in het kraken van dit soort nieuwe betaalsystemen…

Dus nu is de vraag, wat gaat de gebruiker doen? Hoewel ‘contactloos betalen’, Ibeacons en biometrisch (met vinger) betalen erg interessante betaal technologieën zijn, er is nog geen brede ervaring mee opgebouwd binnen Nederland. Wil de Nederlandse consument eigenlijk wel een nieuwe betaalmethode naast pinnen?

Onderwijsinstellingen staan voor de keuze om een geschikte vervanger voor de chipknip voor het einde van 2014 te introduceren en er zijn vele mogelijkheden. De TU Delft moet samenwerken met de banken, leveranciers van betaalautomaten, cateraars en andere leveranciers om tot een vervangende betaalmethode te komen voor de chipknip.
Koffie halen zal nooit meer hetzelfde zijn..

koffiepauze

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s