Getraind tot trainee

Kras_BlauwJonge honden met frisse blikken, een flinke portie ambitie, die alles aangrijpen en niet bang zijn om nieuwe werkwijzen te hanteren. Dat is het beeld dat de meeste mensen hebben van trainees. Oftewel: een superheld, zoals een collega het laatst omschreef.

Maar geloof me, wij trainees zijn geen superhelden, en al helemaal niet in het begin van het traineeship. Want het is best spannend om tegen je leidinggevende in te gaan, het is best moeilijk om met die ene collega die je echt niet ligt samen te werken, en ook wij raken soms gefrustreerd door de bureaucratie die hoort bij een grote organisatie als de universiteit. Trainee zijn moet je leren.

Gelukkig hebben we een opleidingsprogramma dat ons daarbij helpt. Het opleidingsprogramma bestaat uit meerdere onderdelen. We hebben samen intervisie, waarbij we een casus kunnen inbrengen uit onze dagelijkse praktijk die we lastig vinden. Ook nemen we deel aan inhoudelijke trainingen georganiseerd door de universiteiten, zoals de projectmanagementcursus die Ahlam in een eerdere blog beschreef. En ten slotte hebben we een programma van zes modules bij de Baak, dat in het teken staat van onze persoonlijke ontwikkeling.

Afgelopen week hadden we weer een module bij de Baak. Het thema was ‘professioneel samenwerken en adviseren’. Bij de Baak word je een spiegel voorgehouden: hoe leg je contact met anderen? Wat is jouw voorkeursstijl in samenwerken? Welke indruk geef je met je handdruk? Hoe ga je om met weerstand? Wat is je valkuil?

Die spiegel helpt je in je dagelijks werk. Het stelt je in staat om je natuurlijke stijl te herkennen en te evalueren of deze stijl wel het meest gepast is in de situatie. Met andere woorden: het stelt je in staat om ook een andere gedragsstijl te kiezen. We helpen elkaar hier in, door onze onzekerheden te bespreken en elkaar te stimuleren om eens iets anders te proberen. Zo krijgen we de tools om wel tegen onze leidinggevenden in te gaan, om met die ene collega samen te werken en om soepel met de bureaucratie om te gaan. Zo worden we getraind tot trainee.

Of tot een superheld 😉

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s